MaC Village

A projekt leírása

A vidéki térség szereplőinél gyakran hiányzik az innovációs kompetencia és az innovatív vállalkozásokkal való együttműködés megkezdésének módszerei. Ebből kifolyólag a kreatív iparágak vállalkozásait csak ritkán tekintették a falvak potenciális együttműködési partnerének, hogy fejlesszék sokrétű helyi kulturális erőforrásaikat és innovatív ötleteket találjanak a régió vonzerejének megőrzése érdekében.

A kreatív ipar a vidéki térségekben kiaknázatlan potenciállal rendelkezik Közép-Európában. A kreatív ágazat fejlesztése a vidéki területeken fenntartható és minőségi vállalkozásokat, valamint foglalkoztatási lehetőségeket teremthet és hozzájárulhat a vidéki diverzifikációhoz.

Itt indul a Mac Village projekt. A projekt fő célja egy könnyen alkalmazható módszertan kidolgozása egy interaktív folyamatban, a helyi és regionális szint számára, hogy innovációkat kezdeményezzen a CCI vállalkozásokkal együttműködve. Az alap a Frugal Innovation koncepció, amely válaszol az erőforrások korlátozására, amelyek a vidéki területeken is előfordulnak. Az innovációs módszerek sorozatát partnerországokonként három faluban tesztelik és tovább fejlesztik. A módszerek könnyen alkalmazhatók, és elősegítik a kompetencia és az innovatív hálózatépítés gyors és közös fejlesztését. A projekt egyesíti a különböző területekről érkező embereket (helyi hatóságok és érdekelt felek, régiók, vállalkozásfejlesztési ügynökségek és szervezetek, amelyek különleges kompetenciával rendelkeznek a CCI és a társadalmi vállalkozás területén), és többszintű párbeszédbe gyűjti őket.

A projekt 54 innovációs műhelyt fog végrehajtani hat régióban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Szlovéniában és Magyarországon, elősegítve a helyi szereplők és a CCI együttműködését. Több mint 200 résztvevő képzésben részesül a projektben kifejlesztett innovációs módszerek megvalósításában. Ezzel a falvak helyi szereplői képesek lesznek kedvező helyi feltételeket teremtni a kulturális és kreatív kultúra számára, valamint innovatív hálózatokat hozhatnak létre kulturális erőforrásaikat kiaknázó új termékek és szolgáltatások számára, és új vállalkozásokat alakíthatnak ki.

A projekt partnerei

 • Vezető kedvezményezett: TGZ PM Technology and Business Incubator Centre Potsdam-Mittelmark GmbH, Németország
 • Projekt partner 2: SRH Hochschule Berlin, Németország
 • Projekt partner 3: Authentic Villages of Italy Association, Olaszország
 • Projekt partner 4: Regional Management Burgenland, Ausztria
 • Projekt partner 5: BSC, Business support centre Ltd. Kranj, Szlovénia
 • Projekt partner 6: E-institute, institute for comprehensive development solutions Ptuj, Szlovénia
 • Projekt partner 7: DDTG Duna Fejlesztési Ügynökség nonprofit Kft. Pécs, Magyarország
 • Projekt partner 8: Kulturális Labor Szociális Szövetkezetative, Pécs, Magyarország

A projekt fő céljai

 • módszertan kidolgozása (kézikönyvvel) a helyi és regionális szintre,
 •  innovációk kezdeményezése a CCI vállalkozásokkal és művészekkel együttműködésben, valamint
 • ezen szereplők módszertani kompetenciájának erősítése.

A projekt eredményei

Az eredménymutatókkal összhangban a projekt növeli a lakosság (a falvakban és vidéki városokban működő helyi szereplők) és a magánszektor (CCI vállalkozások) kapacitását a helyi és regionális kulturális erőforrások gazdasági és fenntartható módon történő fejlesztésére. Fejlődik az érintett és kiképzett résztvevők készsége a régió alulról felfelé történő fejlesztésére. A helyi és regionális szereplők jobban meg fogják érteni a KKI regionális fejlesztési potenciálját és a követelményeket, ezeknek a vállalkozásoknak képesnek kell lenniük a fejlődésre és az innovációra. A kreatív vállalkozások jobban megértik a falvak és a vidéki városok által kínált lehetőségeket, mint helyszínt és együttműködési partnereket a kulturális erőforrások fejlesztésére és felhasználására új termékek és szolgáltatások létrehozására. Maguk képesek lesznek alkalmazni az innovációs módszereket.

Az egyik hangsúly a kreatív szereplők hálózatának felépítése, amely kreatív környezetbe kerülhet a vidéki partnerrégiókban. A közvetlenül közreműködőktől eltérő szereplőket képzésben részesítik és megtanulják a CCI gazdaságának jobb megértéséhez és az innovációs módszerek alkalmazásához. Végül, a projekt lehetőséget kínál arra, hogy több munkahelyet teremtsen a vidéki területeken, és több vállalkozást telepítsen a KKI-ból a vidéki területeken, és így hozzájáruljon a demográfiai változások hatásainak csökkentéséhez.

A projekt weboldala: www.interreg-central.eu/MaC-Village

A Mac Village-t az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) Interreg Közép-Európa programja támogatja. A teljes társfinanszírozás összege 1.166.174,16 EUR.